Sunday, 11 November 2012

UPM-Asasi Sains Pertanian

Assalamualaikum
dan selamat sejahtera

ok, truly jelous with tirah, lynn n min, aimi dan juga ezza.
so nak update pasal my study gak :)

Asasi Sains Pertanian, UPM
ada orang kata masuk sini nak jadi petani ke?
course ni kena pegang cangkul ke?
actually that perception are totally wrong.
Asasi sains pertanian or ASPer
adalah tempat untuk orang yang nak belajar sambil enjoy
seriously ENJOY.

but,
korang kena open minded lah
kat sini tak de biah solehah macam U yang ada I pada nama
masa ni lar kegunaan sahabat-sahabat
AMAT diperlukan

kitorang belajar 3 semester satahun
every sem dapat duit KPT :) (the best part)
subjek ?
math, fizik, bio, kimia,bi n agriculture.
3 kali exam termasuk final
untuk score, carry marks kena strong
test 1, test 2, lab report, quiz and tutorial kena score.

paling best kat sini adalah amali pertanian,
anda akan mengalami pengalaman yang tak pernah dirasai
bagi anak lembu minum susu, peluk kambing, harvest sayur, tanam padi
melawat kilang-kilang and many more.
lecturer always said, amali agric adalah untuk enjoy dan suka-suka
and I truly LOVE it.

jangan risau kalau nak sambung degree
InsyaAllah, once you are ASPER
there will be your place here.
nak sambung medik pun boleh
engineering, or what ever course in UPM
semua boleh
and of course, anda akan diutamakan.
kepada yang tak tahu nak sambung apa time degree macam saya
boleh apply ASPER

tahun ni (2012) ASPER ada pelajar seramai 670 orang
we were divided into 15 groups of lecture.
kiranya 1 kuliah, around 40-47 orang.
saya kuliah 8 Awesome!
memang bising dan havoc
31 girls and 13 boys. (nampak tak kepupusan tu)
kami dah banyak wat aktiviti sesama.
latest adalah running awesome
anjuran saya dan my friend.
BEST

saya tinggal kat kolej 13, mostly for student asasi.
did i mention that UPM is the largest u in southeast asia
so we have to take bus to go to academic area.
some of my friends are using bicycles.
we are not allowed to bring motor or car during first & second sem of asasi
but, luckily,
we all have our own schedule.
tak semua kuliah ada kelas setiap hari n start pagi
example, saya tida kuliah every friday
and ada kuliah yang start kelas pukul 11


my classmates

team mates masa war games

pengalaman pertama bagi makan atas tangan (geli sangat)

 my bestfriend (same class with same room)
salah satu pemandangan kat UPM
Ok,
thats all from UPM
although there a lot of things to be share,
but I have class at 11
menanti dari agent yang lain :)

sorry lambat publish
muet punya pasal :)

19 comments:

Anonymous said...

best nya nimu field work.nak pegi kilang makanan :( hehe

angry bird :D

lin~ said...

okay, semua kena isi UPU UPM. HAHA.

cemburu sebab UPM tengah2 bandar -.- yelah sangat :D

thumbs up to UPM.

Anonymous said...

cik angry bird
hehe saya baru lawat kilang makanan minggu lepas,dapat makanan free lagi tau

nabilah said...

UPM cantik, nak pegi lagiiii T___T

Afiq Nadhri said...

Sy dpt asasi sains pertanian laluan pantas.. sy py 2 semester je, adkh sme dgn yg dinyatkn ni?

Alexon Atoxs said...

Sye bercadang nak ambik course sains pertanian...tapi camne nk apply??

Alexon Atoxs said...

Sye ni baru je hbs spm...dan dpt plkn badge 2 atau 3...hmm..ble bole apply untuk asasi pertanian kat upm??

musnet.blogspot said...

Alexon Atoxs, untuk apply course ni, mojon kat upu. Dia under upm

ling laing said...

hi..sy nk tanya, ada peluang ka masuk asasi sains pertanian klau dpt 4 A's 3B'S 3C's ...bio sy c+, kimia c ....???

ling laing said...

hi..sy nk tanya, ada peluang ka masuk asasi sains pertanian klau dpt 4 A's 3B'S 3C's ...bio sy c+, kimia c ....???

ling laing said...

hi..sy nk tanya, ada peluang ka masuk asasi sains pertanian klau dpt 4 A's 3B'S 3C's ...bio sy c+, kimia c ....???

Anonymous said...

salam sis.sy baru saje dpt rsult spm.nk sngt masuk upm ni.tp kimia sy C+.rsult pnuh sy 7a 2B+ 1B 1C+.boleh x nk apply asasi sains pertanian dgn reult mcm ni

Anonymous said...

Thank you for the information..
It is really helpful :)
but I have some questions here..hope u can answer me ASAP
1:AsPer have 3 sem right?so each sem Asper will get RM 1250?so 1250 times 3 for one year?
2:How much is the register fee?
Thank u :))

Anonymous said...

Assalamualaikum Hello Hi!
Kat UPM ni wajib pakai tudung eh?
sy free hair x well prepared utk brhijab ..

Anonymous said...

Hi!!Nama saya Christ..sy dpt SPM 8A2B..Rasa-rasanya dekat UPM ni 2 semua budak2 straight A's ya??lepas tu bnyk bdk sabah&sarawak xsana??
and xfhm sgt pasal elaun RM1250 ni..maksudnya setiap 4 bulan dpt RM1250??AND kalau sebulan berapa eh belanja diperlukan utk makan minum and topup and mcm2lh..
Thank you in advance :)

musnet.blogspot said...

Don't worry lat upm x semua straight a. So walau apa pun result yang awak dapat, mohon je kat upu. Kat sini memang ada yang free hair. Pasal elaun, yup, stiap 4 bulan akan dapat rm1250. Tapi for second n third sem kurang sikit, dah tolak dngan yuran.

Khairil Anwar said...

Asslamualaikum.. nak tanya asper ke engineer nnti kesuluruhannya berapa tahun belajar?

Khairil Anwar said...

Asslamualaikum.. nak tanya asper ke engineer nnti kesuluruhannya berapa tahun belajar?

Khairil Anwar said...

Asslamualaikum.. nak tanya asper ke engineer nnti kesuluruhannya berapa tahun belajar?